wtorek, 8 stycznia 2013

Pierś z kurczaka z piekarnika

Jak wiecie jesteśmy "drobiowym" towarzystwem i wszystko co z kurczaka można wyczarować będę próbowała stworzyć. Tym razem postanowiłam zrobić mięsko drobiowe  z pieczarkami, pieczone w piekarniku. Wyszło smacznie. Właściwie czas przygotowania to 10 minut potem wkładamy do piekarnika i męsko "samo się robi". Polecam wypróbować, poza tym jeśli macie jakieś ciekawe pomysły na drób, którego nie ma u mnie na blogu piszcie w komentarzach, te które mnie zaciekawią odtworzę u siebie;)

Składniki:
  • pierś z kurczaka pojedyncza
  • 2-3 pieczarki
  • 1/2 cebuli
  • łyżka oliwy
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu kolorowego


Wykonanie:
  1. Z piersi kurczaka  usuwamy zbędne błony,wszelkie zanieczyszczenia, płuczemy w zimnej wodzie, następnie osuszamy papierowym ręcznikiem.
  2. Mięso  nacinamy w poprzek tworząc poprzeczną " zebrę".
  3. Pieczarki oczyszczamy miękką szczoteczką, obieramy i  kroimy w kostkę. 
  4. Połówkę cebuli kroimy w plasterki. 
  5. W  nacięcia wkładamy pokrojone w kostkę pieczarki. 
  6. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, przekładamy do niego mięso nadziane pieczarkami. 
  7. Przyprawiamy całość solą i pieprzem.
  8. Cebulę  układamy obok piersi. 
  9. Wkładamy do nagrzanego piekarnika wcześniej do  190*C.
  10. Pieczemy około 35 minut. 




Jeśli mamy dużą pierś z kurczaka, automatycznie zwiększamy czas pieczenia.  
Doskonała do podania z ryżem, makaronem czy też z ziemniakami.

2 komentarze:

  1. Pycha. A do niej polecam yerba mate . Ja piję i jestem bardzo zadowolona. Są różne rodzaje, więc nigdy się nie znudzi ;)

    OdpowiedzUsuń