Jak wiecie jesteśmy "drobiowym" towarzystwem i wszystko co z kurczaka można wyczarować będę próbowała stworzyć. Tym razem postanowiłam zrobić mięsko drobiowe z pieczarkami, pieczone w piekarniku. Wyszło smacznie. Właściwie czas przygotowania to 10 minut potem wkładamy do piekarnika i męsko "samo się robi". Polecam wypróbować, poza tym jeśli macie jakieś ciekawe pomysły na drób, którego nie ma u mnie na blogu piszcie w komentarzach, te które mnie zaciekawią odtworzę u siebie;)
Składniki:
- pierś z kurczaka pojedyncza
- 2-3 pieczarki
- 1/2 cebuli
- łyżka oliwy
- szczypta soli
- szczypta pieprzu kolorowego
Wykonanie:
- Z piersi kurczaka usuwamy zbędne błony,wszelkie zanieczyszczenia, płuczemy w zimnej wodzie, następnie osuszamy papierowym ręcznikiem.
- Mięso nacinamy w poprzek tworząc poprzeczną " zebrę".
- Pieczarki oczyszczamy miękką szczoteczką, obieramy i kroimy w kostkę.
- Połówkę cebuli kroimy w plasterki.
- W nacięcia wkładamy pokrojone w kostkę pieczarki.
- Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, przekładamy do niego mięso nadziane pieczarkami.
- Przyprawiamy całość solą i pieprzem.
- Cebulę układamy obok piersi.
- Wkładamy do nagrzanego piekarnika wcześniej do 190*C.
- Pieczemy około 35 minut.
Jeśli mamy dużą pierś z kurczaka, automatycznie zwiększamy czas pieczenia.
Doskonała do podania z ryżem, makaronem czy też z ziemniakami.
Bardzo fajny pomysł, podoba mi się :)
OdpowiedzUsuńPycha. A do niej polecam yerba mate . Ja piję i jestem bardzo zadowolona. Są różne rodzaje, więc nigdy się nie znudzi ;)
OdpowiedzUsuń