niedziela, 17 lutego 2013

Filet z kurczaka nadziewany

Szybki obiadek, prosty w wykonaniu - to lubię! Wracam z pracy, szybko zabieram się za mięso, do tego na szybko frytki - no chyba, że małżonek przygotuje wcześniej ziemniaki ) czyt. obierze) do tego ulubiona surówka - obiad gotowy;)

Składniki:
  • 2 piersi z kurczaka
  • 4-5 plastrów szynki konserwowej (lub inna ulubiona)
  • 2 duże pomidory
  • 1/2 garść posiekanej natki pietruszki
  • garść startego żółtego sera
  • 2 szczypty soli
  • 2 szczypty pieprzu
  • szczypta pieprzu kolorowego
  • łyżka masła - do smażenia ( nadzienia)
  • 2 łyżki oleju

 Wykonanie:
  1. Pomidory nacinamy na spodzie robiąc X. Następnie  zalewamy wrzątkiem. Pozostawiamy na 2 minuty.
  2. Szynkę kroimy w paski, podsmażamy na łyżce masła. 
  3. Pomidora obieramy ze skóry, przecinamy na połowę usuwamy gniazda nasienne, dodajemy do szynki. 
  4. Szpatułką rozdrabniamy pomidora na mniejsze części. 
  5. Gdy pomidor się "rozpadnie" dodajemy natkę pietruszki, przyprawiamy solą , pieprzem i pieprzem kolorowym. 
  6. Wyłączmy gaz, wsypujemy stary żółty ser - mieszamy. Ser nam zwiążę cały farsz;) 
  7. Z piersi usuwamy wszelkie zanieczyszczenia, rozcinamy wzdłuż na połowę - nie przecinamy do końca. 
  8. Mięso rozkładamy, przyprawiamy solą i pieprzem, układamy farsz. 
  9. Zamykamy pierś - spinamy wykałaczkami, kładziemy na rozgrzany tłuszcz na patelni, smażymy pod przykryciem po około 7,5 minuty z każdej strony. 
  10. Podajemy z frytkami lub ziemniakami  i surówką;)