Składniki:
Farsz:- Mięso wieprzowe - 1,5 kg
- porcja rosołowa - 1 sztuka
- cebula - 2 sztuki
- jajko - 1 sztuka
- sól, pieprz - 1 czubata łyżeczka
- magi - 1 łyżeczka
- olej - 1 łyżka
- 2-3 liście laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego
- mleko lub woda - 1 szklanka
- mąka pszenna - 3 łyżki
- sól - szczypta
- jajko - 1 sztuka
- bułka tarta - 1 szklanka
- jajko - 2 sztuki
- olej - 1/4 szklanki (do smażenia)
Wykonanie:
Zaczynamy od gotowania mięsa.
- Płuczemy mięso wieprzowe i drobiowe, wstawiamy do dużego garnka z wodą, dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie i gotujemy do miękkości.
- Po około godzinie gotowania wyciągamy porcje rosołową i obieramy ją z mięsa i skóry.
- Po następnej godzinie wyciągamy mięsu wieprzowe.
- Mielimy mięso wieprzowe, z porcji rosołowej również (skórę także - zapobiega sypaniu się mięsa podczas krojenia).
- Cebule kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na oleju, do zrumienienia, dodajemy do zmielonego mięsa, dodajemy jajko, pieprz, sól, magi i łączymy wszystkie składniki.
- Mąkę lub wodę łączymy z jajkiem, dodajemy mąkę i szczyptę soli - wszystko dokładnie wymieszać aby powstało nam jednolite płynne ciasto, bez grudek.
- Rozgrzewamy patelnie, smarujemy najlepiej pędzelkiem namoczonym w oleju i smażymy naleśniki z obu stron.
- Zostawmy trochę ciasta naleśnikowego - przyda nam się:)
- Gdy mamy już naleśniki układamy je na stolnicy w taki sposób: jeden okrąg, obok następny aby nachodził co najmniej z 5 cm na ten pierwszy i tak 5 naleśników.
W miejscach gdzie
one nachodzą smarujemy je ciastem naleśnikowym.
Na środek połączonych
okręgów wzdłuż nich nakładamy farsz ( patrz foto) zwijamy i w miejscu
łączenia się okręgów także smarujemy ciastem naleśnikowym.
Tniemy je pod
skosem i tak powstają pojedyncze krokiety.
Panierujemy w rozmąconym
jajku potem w bułce tartej i smażymy na patelni lub w głębokim tłuszczu.
Pozdajemy z barszczem
Smacznego!
Uwielbiam krokiety. Mało kto wie że mięso do krokietów przed zmieleniem trzeba ugotować a to podstawa dobrego krokieta pitca picca
OdpowiedzUsuńZdjęcia bardzo apetyczne
OdpowiedzUsuńPrzepisy, całkiem, całkiem.
OdpowiedzUsuńCiekawy blog, będę tu zaglądał.
OdpowiedzUsuńDziękuje - zapraszam;)
Usuń