niedziela, 10 lutego 2013

Grochówka

Zupa grochowa jest uwielbianą bądź znienawidzoną zupą. U mnie wszyscy ją uwielbiamy. Jest wiele sposobów na przygotowanie grochówki, każdy ma swój niepowtarzalny, wspaniały przepis na najlepszą grochówkę na świecie;) . Podzielę się z Wami przepisem na Grochówkę w moim wykonaniu - czy to przepis najlepszy na grochówkę, oceńcie sami. Dla nas,  jest to właśnie najsmaczniejsza grochówka jaką jedliśmy;)

Składniki:
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 2 szklanki grochu (u mnie połówki)
  • 500g kiełbasy
  • 1 cebula
  • 1,5 łyżeczki mąki
  • 2 listki laurowe
  • 2-3 ziela angielskie
  • sól, pieprz do smaku
  • majeranek do smaku
  • 2 łyżki masła  do smażenia cebuli
  • 1 łyżka oleju do podsmażenia kiełbasy


 Wykonanie:
  1. Groch płuczemy, odsączamy. Przekładamy do gotującego się już bulionu warzywnego. 
  2. Gotujemy pod przykryciem około godziny. 
  3. W międzyczasie kroimy kiełbasę w plasterki, lub kostkę ( jak lubicie), podsmażamy.
  4. Kiełbasę przekładamy do zupy, przyprawiamy solą pieprzem, dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie.
  5. Cebulą obieramy, kroimy w drobną kostkę, szklimy na maśle, dodajemy mąkę, mieszamy. Gdy uzyskamy " zasmażkę" przekładamy do gotującej się zupy. 
  6. Grochówkę ponownie zagotowujemy, podajemy gorącą z pieczywem

Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Już nawet nie pamiętam kiedy ją jadłam ostatni raz, mój tata robi najlepszą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo apetycznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  3. A czy aby do grochówki nie dodaje się ziemniaków??? Zwykle jadałam grochówkę z ziemniakami. Ty natomiast nic nie piszesz o kartofelkach w tej zupce :-)
    Ma ich nie być wcale?
    pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj, ziemniaki generalnie są w grochówce - u mnie po prostu się utarło że ich nie dodajemy. Małżonek taką grochówkę preferuje;)

      Usuń
  4. Slinka cieknie, wyglada naprawde apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy ta grochówka jest z łuskanego czy niełuskanego grochu. Podobno groch niełuskany jest lepszy bo w łusce są wszystkie wartości odżywcze i dają organizmowi tzw. kopa. Stąd powiedzenie grochówka żołnierska.

    OdpowiedzUsuń