czwartek, 30 maja 2013

Sałatka z grillowanych warzyw

Do potraw z grilla proponuje podać sałatkę którą przygotujemy również na grillu. Jest prosta, szybka w przygotowaniu, zrobiona z kilku składników, podana na ciepło  - doskonała;)

Składniki:
  • 6-8 pieczarek
  • 1 duża cebula lub dwie mniejsze
  • 1 pomidor
  • 1/3 natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu kolorowego
Wykonanie:
  1. Pieczarki oczyszczamy miękką szczoteczką, następnie kroimy na 4 części, jeśli mamy duże kapelusze wtedy na 6. 
  2. Cebulę obieramy, kroimy na pół, potem te połówki nacinamy na połowę i kroimy w grubsze plastry. Pomidora kroimy w grube plastry. 
  3. Pieczarki z cebulą wrzucamy do miski, dodajemy oliwę i przyprawiamy solą i pieprzem. 
  4. Całość mieszamy odstawiamy na chwilę. 
  5. Wrzucamy na rozgrzany grill (u mnie elektryczny, jeśli macie tradycyjny proponuję użyć tacek. 
  6. Grillujemy kilka minut, po chwili dodajemy pomidora, "pieczemy" dosłownie  2 minuty z każdej strony, potem kroimy go na mniejsze części. 
  7. Wszystkie składniki mieszamy razem, dodajemy posiekaną pietruszkę.
  8. Podajemy 

 Smacznego! 

3 komentarze:

  1. Fajny przepis, podoba mi się. Zresztą na tym blogu kulinarna poprzeczka postawiona jest wysoko. Gratulacje.

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam warzywa z rusztu! ostatnio robiłam właśnie podobną sałatkę http://www.zgrilla.pl/salatka-z-grillowanych-warzyw/ następnym razem wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń