Do potraw z grilla proponuje podać sałatkę którą przygotujemy również na grillu. Jest prosta, szybka w przygotowaniu, zrobiona z kilku składników, podana na ciepło - doskonała;)
Składniki:
- 6-8 pieczarek
- 1 duża cebula lub dwie mniejsze
- 1 pomidor
- 1/3 natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy
- szczypta soli
- szczypta pieprzu kolorowego
Wykonanie:
- Pieczarki oczyszczamy miękką szczoteczką, następnie kroimy na 4 części, jeśli mamy duże kapelusze wtedy na 6.
- Cebulę obieramy, kroimy na pół, potem te połówki nacinamy na połowę i kroimy w grubsze plastry. Pomidora kroimy w grube plastry.
- Pieczarki z cebulą wrzucamy do miski, dodajemy oliwę i przyprawiamy solą i pieprzem.
- Całość mieszamy odstawiamy na chwilę.
- Wrzucamy na rozgrzany grill (u mnie elektryczny, jeśli macie tradycyjny proponuję użyć tacek.
- Grillujemy kilka minut, po chwili dodajemy pomidora, "pieczemy" dosłownie 2 minuty z każdej strony, potem kroimy go na mniejsze części.
- Wszystkie składniki mieszamy razem, dodajemy posiekaną pietruszkę.
- Podajemy
Smacznego!
Fajny przepis, podoba mi się. Zresztą na tym blogu kulinarna poprzeczka postawiona jest wysoko. Gratulacje.
OdpowiedzUsuńDziękuje:)
Usuńuwielbiam warzywa z rusztu! ostatnio robiłam właśnie podobną sałatkę http://www.zgrilla.pl/salatka-z-grillowanych-warzyw/ następnym razem wypróbuję Twój przepis :)
OdpowiedzUsuń