Jak pewnie zauważyliście jesteśmy drobiowym towarzystwem. Pora na skrzydełka, jeszcze w naszym menu smażonych w ten sposób nie było. Kiedyś musiał być ten pierwszy raz. Wiem że nie jestem w stanie odwzorować w 100% przepis z KFC, ale coś podobnego nam wyszło. Smażyłam nie w głębokim tłuszczu tylko w piekarniku.
Składniki:
- 6-8 skrzydełek
- płaska łyżka soli
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki + do panierowania ok. 3/4 szklanki
- 2 łyżki ostrej papryki
- ok 20ml mleka
- ok szklanki oleju
Wykonanie:
- Skrzydełka płuczemy, oczyszczamy, usuwamy lotki ( 3 część skrzydełka)
- Wkładamy do miski, solimy, dodajemy ostreej papryki - mieszamy, odstawiamy na chwilę.
- W tym czasie nastawiamy piekarnik na 200*C.
- Wstawiamy do niego naczynie żaroodporne z olejem - tyle aby przykryło dno
- Do mniejszej miski wbijamy jajka, dodajemy mąkę i mleko - całość łączymy ze sobą aby powstało gładkie bez grudek ciasto.
- Zalewamy nim skrzydełka, następnie skrzydełka obtaczamy w mące.
- Przekładamy ostrożnie aby się nie poparzyć, do naczyni żaroodpornego w piekarniku smazymy na rumiani przewracając co jakiś czas.
- Mnie zajęło to 50 minut.
- Czas pieczenia zależy od mocy piekarnika;)
- Podałam z sosem czosnkowym i frytkami
Smacznego!
robiłam takie, polecam, bardzo smaczne:)
OdpowiedzUsuńLubię takie :)
OdpowiedzUsuńNie ma nic lepszego niż kurczak w panierce z piekarnika!
OdpowiedzUsuńAle teraz mam smaka na niego :)