niedziela, 4 sierpnia 2013

Omlet z pomidorkami koktajlowymi

Omlet jest dobrym rozwiązaniem na szybkie, ale pożywne śniadanie. Do jajek dodałam szczypiorek, dzięki niemu omlet ma wyrazisty smak, pomidorki dodają lekkości, pietruszka dodatkowo aromatu......pysznie;)

Składniki:
  • 2 jajka
  • 2 szczypty soli
  • szczypta pieprzu
  • 1/4 cebuli (opcjonalnie)
  • garść pokrojonego szczypiorku
  • 4-5 pomidorków koktajlowych
  • garść natki pietruszki
  • łyżka masła

Wykonanie:

  1. Do miski wbijamy jajka
  2. Ubijamy , dodajemy szczyptę soli.
  3. Pomidorki koktajlowe, myjemy, osuszamy przekrawamy na połowę, większe kroimy na 4 części, dodajemy natkę pietruszki,
  4. Cebulę kroimy w kostkę, całość mieszamy
  5. Na rozgrzaną patelnię kładziemy łyżkę masła, następnie wylewamy jajka, rozprowadzamy po całek powierzchni patelni, na jajka sypiemy szczypiorek.
  6. Smażymy na małym ogniu do momentu aż góra się zetnie.
  7. Przewracamy omleta na długą stronę.
  8. Smażymy jeszcze około 2 minuty.
  9. Gotowy omlet przekładamy na talerz, łamiemy na połowę i ponownie na pół - powstanie trójkąt, na niego układamy pomidorki koktajlowe.

Smacznego