wtorek, 22 października 2013

Domowy cukier waniliowy

Do zrobienia domowego cukru waniliowego zabierałam się od dłuższego czasu. Przeglądałam wiele stron www, które opisywały jak zrobić cukier waniliowy.  Są minimalne różnice, nie jestem w stanie podać jednego źródła, ale generalnie opierałam się na naszych rodzimych blogach;)


Składniki:

  • 2 szklanki cukru
  • laska wanilii


Wykonanie:
  1. Cukier wsypać do blendera, zmiksować, następnie przesypać do miski.
  2. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż ostrym nożem.
  3. Wyciągnąć "małe kuleczki" czubkiem noża przeciągając  po całej długości laski.
  4. Włożyć do cukru, całość dokładnie wymieszać.
  5. Przesypać np do słoika,  włożyć także puste laski wanilii, które nadają dodatkowo aromatu. 
  6. Odstawić na kilka dni w zamkniętym naczyniu.
  7. Po kilku dniach, możemy cieszyć się domowym cukrem waniliowym.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz