Do zrobienia domowego cukru waniliowego zabierałam się od dłuższego czasu. Przeglądałam wiele stron www, które opisywały jak zrobić cukier waniliowy. Są minimalne różnice, nie jestem w stanie podać jednego źródła, ale generalnie opierałam się na naszych rodzimych blogach;)
Składniki:
- 2 szklanki cukru
- laska wanilii
Wykonanie:
- Cukier wsypać do blendera, zmiksować, następnie przesypać do miski.
- Laskę wanilii przeciąć wzdłuż ostrym nożem.
- Wyciągnąć "małe kuleczki" czubkiem noża przeciągając po całej długości laski.
- Włożyć do cukru, całość dokładnie wymieszać.
- Przesypać np do słoika, włożyć także puste laski wanilii, które nadają dodatkowo aromatu.
- Odstawić na kilka dni w zamkniętym naczyniu.
- Po kilku dniach, możemy cieszyć się domowym cukrem waniliowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz