wtorek, 21 stycznia 2014

Grzanki z porem

W chłodne dni lubię śniadanie z ciepłym "akcentem". Grzanki z porem i kabanosami mini są pożywne, a co najważniejsze bardzo smaczne. Staram się pamiętać, iż śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, niestety nie zawsze udaję mi się zjadać, tylko kawa i biegnę do obowiązków.  Wam udaje się zjadać codziennie śniadanie? Co lubicie rankiem zjeść?

Składniki:
  • 3 kromki kanapkowej
  • 1 por
  • 30g kabanosów drobiowych lub innej ulubionej
  • 2-3sztypty soli morskiej z ziołami (użyłam Kamis)
  • 1 łyżka oliwy


Wykonanie:

  1. Kromki pieczywa wkładamy do tostera,
  2. Por płuczemy pod bieszącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w cienkie plastry,
  3. Kabanosy kroimy w cienkie plastry, (robiłam skośne)
  4. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy oliwę, wrzucamy kabanosy pokrojone w  plastry, gdy się zarumienią dodajemy por.
  5. Przyprawiamy solą morską ziołami
  6. Grzanki powinny być już gotowe, po chwili, gdy tylko się zeszkli por, układamy na grzankach.
Smacznego ;)