środa, 26 lutego 2014

Faworki

Przepis mam od teściowej, sprawdzony stary przepis z babcinego zeszytu, przekazywany z pokolenia na pokolenie. Faworki to jedne z tych słodkości, które mogłyby gościć u nas niemal codziennie - uwielbiamy:)
Składniki:
  • 2 pełne szklanki mąki pszennej
  •  szczypta soli
  • 3-4 żółtka w zależności od wielkości
  • 1 łyżka alkoholu ( my dodajemy wódkę)
  • 4 - 5 łyżek kwaśnej śmietany( tej gęstej, płynna: 8 łyżek płaskich)
  • 4-5 kostek smalcu do smażenia
  • cukier puder do obsypania faworków


Wykonanie:

  1. Mąkę przesiewamy na stolnicę razem z solą,
  2. Na środku robiły wgłębienie, następnie dodajemy mokre składniki, żółtka, śmietanę oraz alkohol,
  3. Wyrabiamy na jednolite ciasto, następnie my rzucamy ciastem o blat i ponownie wyrabiamy, tak powtarzamy czynność trzykrotnie.
  4. Smalec podgrzewamy w garnku do całkowitego rozpuszczenia i nabrania odpowiedniej temperatury do smażenia.
  5. Ciasto porcjami rozwałkowujemy na cienkie placki, nastenie kroimy w paski, 
  6. Paski przycinamy do opowiadającej nam wysokości, nacinamy na środku, następnie przekładamy jeden koniec przez "dziurkę" przytrzymując za drugi, powstanie nam " supełek"
  7. Smażymy porcjami w na rozgrzanym smalcu, przekładamy usmazone na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  8. Gotowe faworki obsypujemy cukrem pudrem.
Bardzo Tłusty Czwartek 2014
Tłusty czwartek 2014