Ćwiartka z kurczaka z warzywami pieczona w rękawie. Obiad własciwie sam się "robi". Polecam! Takie dania przygotowuję, gdy nie mam czasu na pilnowanie i ciągłe doglądanie potrawy. Daje możliwość skupienia się na innych czynnościach domowych, a po godzinie mamy przygotowany obiad;)
Składniki:
- Ćwiartka z kurczaka
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 mała cebula
- 1 - 2 łyżki oliwy
- 4-5 ziemniaków
- Sól z ziołami (u mnie Kamis)
- Słodka papryka
- pieprz czarny
- oregano suszone (do ziemniaków)
Wykonanie:
- Nastawiamy piekarnik na 200*C
- Do rękawa wkładamy pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki, paprykę w paski i cebulę w półksiężyce.
- Dodajemy umytą i osuszoną ćwiartkę z kurczaka, oliwę, przyprawy, następnie wszystko w rękawie intensywnie mieszamy, aby przyprawy "oblepiły" wszystkie składniki"
- Zawiązujemy rękaw i wstawiamy do piwkarnika.
- Pieczymy 40 minut w 200*C
- Zmniejszamy temperaturę do 180*C
- Po tym czasie wyciągamy kurczaka z warzywami z piekarnika, przecinamy rękaw "otwieramy" i wkładamy jeszcze do piekarnika na 20 minut.
Podajemy zaraz po przygotowaniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz