Warzywa z piekarnika, pyszne! Zainspirował mnie przepis z bloga Lepszy Smak. Dodałam własną mieszankę ziół, z dodatkami możemy się bawić, ja na pierwszy " rzut" postanowiłam zrobić z kilkoma, nastanę będzie z większą ilością warzyw. Naprawdę warto!
Składniki:
- 2 marchewki,
- 1 duża pietruszka
- 1/2 małego selera
- 1 czerwona cebula
- główka czosnku
- 5-6 łyżek oliwy
- sporo soli, pieprzu
- natka pietruszki
- mieszanka ziół u mnie (oregano, kminek, sól ziołowa z młynka Kamis, pieprz kolorowy)
Wykonanie:
- Warzywa obieramy (oprócz czosnku), kroimy w plastry, paski słupki jak wolicie, ważne aby były podobnej wielkości.
- Wkładamy do woreczka wlewamy oliwę, dodajemy przyprawy (wszystkie), potrząsamy woreczkiem do momentu aż warzywa będą pokryte oliwą i przyprawami
- Przekładamy do brytfanki, dodajemy czosnek przekrojony na połowę i pokrojoną drobno natkę pietruszki.
- Delikacie mieszamy, wkładamy do nagrzanego do 200*C piekarnika i pieczemy około 40-50 minut.
- W połowie pieczenia jeszcze raz mieszamy warzywa, aby równomiernie się podpiekły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz