Ogórki małosolne przygotowywałam pierwszy raz, zatem wyzwaniem miały się okazać.
W moim osobistym odczuciu nie jest to takie trudne i każdy doskonale sobie poradzi z przygotowaniem ogórków małosolnych. Zatem do dzieła kochani!
Składniki:
- 1,5 kg ogórków gruntowych małych
- 1,5 łyżki soli
- 1,5 litra gorącej wody
- 1/2 główki czosnku
- kilka liści z drzewa owocowego ( u mnie wiśnia)
- łyżka gorczycy
- gałązka kopru,
- korzeń chrzanu około 5-6 cm
Wykonanie:
- Na początku rozpuszczamy sól w gorącej wodzie.
- Do kamionkowego naczynia układamy kolejno, połowę kopru, połowę gorczycy, 1/4 główki czosnku, liść wiśni, połowę korzenia chrzanu,
- Następnie układamy ciasno ogórki, układamy resztę kopru, czosnku, chrzanu, dodajemy gorczyce liście wiśni.
- Zalewamy ciepłą zalewą, dociskamy talerzem, przykrywamy, odstawiamy na kilka dni :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz