wtorek, 21 czerwca 2016

Ogórki małosolne

Ogórki małosolne przygotowywałam pierwszy raz, zatem wyzwaniem miały się okazać.
 W moim osobistym odczuciu nie jest to takie trudne i każdy doskonale sobie poradzi z przygotowaniem ogórków małosolnych. Zatem do dzieła kochani!


Składniki:
  • 1,5 kg ogórków gruntowych małych
  • 1,5 łyżki soli
  • 1,5 litra gorącej wody
  • 1/2 główki czosnku
  • kilka liści z drzewa owocowego ( u mnie wiśnia)
  • łyżka gorczycy
  • gałązka kopru,
  • korzeń chrzanu około 5-6 cm


Wykonanie:

  1. Na początku rozpuszczamy sól w gorącej wodzie.
  2. Do kamionkowego naczynia układamy kolejno, połowę kopru, połowę gorczycy, 1/4 główki czosnku, liść wiśni, połowę korzenia chrzanu, 
  3. Następnie układamy ciasno ogórki, układamy resztę kopru, czosnku, chrzanu, dodajemy gorczyce liście wiśni.
  4. Zalewamy ciepłą zalewą, dociskamy talerzem, przykrywamy, odstawiamy na kilka dni :)