Przepis na te obłędnie smakowite naleśniki dostałam od kumpeli, to u Niej zjadłam je po raz pierwszy. Zakochałam się w tym smaku, są dla mnie idealne!
Próby przygotowania były dwie, ta druga okazała się strzałem w dziesiątkę. Zachęcam do spróbowania.
Składniki:
Ciasto:
- 4 szklanki mleka
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 szczypty soli
- masło do smażenia
- 2 paczki szpinaku mrożonego w kulkach ( kupuję w Biedronce),
- 1 opakowanie sera feta półtłustego ( też z Biedronki),
- żółtko,
- 2-3 ząbki czosnku
- sól,
- pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej,
- 1/2 łyżki masła
Wykonanie:
Farsz:
- Podgrzewamy patelnie, wrzucamy szpinak na patelnie ( bez rozmrażania), podgrzewamy, szpinak, zmieni konsystencje,
- Odparowujemy nadmiar wody dodajemy masło, czosnek, przyprawy, chwilkę podsmażamy,
- Następnie dodajemy pokruszony ser feta, mieszamy dotąd, aż ser wymiesza się ze szpinakiem, Wyłączamy, po chwili wbijamy żółtko - mieszamy
- Farsz gotowy :)
Naleśniki:
- Do średniej wielkości miski wlewamy mleko, dodajemy jajko.
- Całość rózgą intensywnie mieszamy. Ciągle mieszając dodajemy mąkę i szczyptę soli. Odstawiamy ciasto, aby odpoczęło.
- Po chwili smażymy naleśniki na maśle na rumiano z obu stron.
- Smarujemy farszem każdego naleśnika,
- Zwijamy w rulon, lub robimy tort naleśnikowy ze szpinakiem ;)
Ela - Dziękuje :*
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz