Szarlotka ucierana to jedno z tych ciast które uwielbiam, za każdym razem robiona z innego przepisu - kartki gdzieś umykają mi :(
Dzisiejszy przepis został wykonany z przepisu Ostrej na Słodko .
Składniki:
- 800 gramów jabłek
- szklanka mąki
- 3/4 szklanki cukru (plus łyżka do jabłek)
- 4 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- olejek waniliowy
- szczypta soli do białek
- łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
- Do miski wsypujemy sypkie produkty - cukier make proszek do pieczenia
- Oddzielamy ziółka od białek
- Białka ubijamy ze szczyptą soli,
- Obieramy jabłka, kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do miski, dodajemy cukier, cynamon - mieszamy.
- Łączymy mokre składniki z suchymi, białka do mąki z cukrem, następnie żółtka i olejek waniliowy - mieszamy.
- Na górze układamy jabłka wzdłuż jeśli pieczecie w keksówce (wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą) jak ja.
- Wkładamy do nagrzanego do 180*C piekarnika i pieczemy około 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz