niedziela, 16 września 2018

Sałatka z kaszą jaglaną

Sałatki w ostatnim czasie zostały stałym elementem jadłospisu. Śniadanie, kolacja, czy tez obiad z dodatkiem mięsnym w ciągu dnia.
Długo nie potrafiłam robić sałatek, nigdy jakość mnie nie przekonywały. Wolałam surówki.
Nie pamiętam kiedy stał się "pstryk" i od tego momentu chodzą za mną różnego rodzaju sałatki, kombinacje smakowe. 


Składniki:


  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 4 sztuki rzodkiewki
  • 1 łyżka suszonej żurawiny - można użyć w zamian grant
  • 1 łyżka orzechów solonych
  • 1/3 ogórka zielonego
  • sól, pieprz do smaku
  • mix koperku z natką pietruszki
  • garść sałaty - u mnie dębolistnej 


Dresing:

  • 1 łyżka stołowa musztardy sarepskiej
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 2 łyżki stołowa octu jabłkowego
  • 4 łyżki oliwy
  • sól pieprz do smaku


Wykonanie:



Kasze ugotować w.g przepisu na opakowaniu.
Pokroić w półplastry rzodkiewkę, ogórek zielony. Ostudzoną kasze przekładamy do miski, na nią układamy kolejno rzodkiew, ogórka, żurawiane orzechy. Przyprawiamy
Przygotowujemy dresing.

Musztardę mieszamy z octem, dodajemy miód i mieszając dolewamy oliwę, przyprawiamy.

Tak przygotowanym dresingiem polewamy sałatkę - mieszamy do momentu aż całość zostanie obtoczona wyrazistym w smaku sosem. 

*Rada - możecie zabrać sałatkę do pracy układając składniki od najcięższego do najlżejszego w słoiku, dresing zabrać osobno, lub polać na samek gorze w słoiku - nie mieszać, dopiero przed samą konsumpcją potrząsając słoikiem wymieszać sałatkę z dresingiem.