Składniki:
na dwie porcje
- Placki tortilli - 2 sztuki
- filet z udźca indyka - 300 gramów
- przyprawa do gyrosa - 1 łyżka
- pomidor - 2 sztuki
- cebula - 1 duża lub 2 małe
- kapusta pekińska - ćwiartka
- olej - 3 łyżki
Sos czosnkowy:
- jogurt naturalny - 5 łyżek
- jogurt grecki - 5 łyżek
- ocet winny - 1 łyżeczka
- sol - szczypta
- pieprz szczypta
- czosnek - 1ząbek
- koper świeży - mała garść posiekanego
Wykonanie:
- Filet z udźca myjemy, następnie osuszamy papierkowym ręcznikiem. Usuwamy zbędne błony. Kroimy w kostkę. Następnie przekładamy do miski,dodajemy 3 łyżki oleju i przyprawę do gyrosa. Przykrywamy folią, wkładamy do lodówki na minimum 20 minut - niech się przegryzie z przyprawą.
- W tym czasie przygotowujemy sos: Do małej miski dajemy jogurt naturalny i grecki , ocet winny, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość intensywnie mieszamy. Dodajemy do sosu posiekany koper.
- Mięso przekładamy na rozgrzaną patelnię (nie dodajemy już tłuszczu, mięso "dostało" wystarczająco przy marynowaniu) smażymy co jakiś czas mieszając około 10 minut. Kroimy pomidory na mniejsze cząstki, cebulę obieramy i kroimy w cienkie plastry " Rozbieramy" plastry na oddzielne kręgi.
- Kapustę siekamy na paski . Na placki tortilli układamy kapustę, pomidora i cebulę, na to przekładamy usmażone mięso, polewamy sosem czosnkowym zwijamy. Podajemy:)
Smacznego;) |
Rozejrzyj się po różnych piekarniach. Mi się udało kilka razy kupić właśnie takie płaskie okrągłe pieczywo, które kroimy się na ćwiartki właśnie na kebaby.
OdpowiedzUsuńposzukam w takim razie w innych piekarniach;)
Usuń