Zobaczyłam na kilku blogach Gwiazdę z nutellą wg Nigelli, postanowiłam zrobić podobną, ale z makiem. Z racji tego, iż strucla z makiem w magiczny sposób przybiera dziwne kształty po upieczeniu w tym roku spróbowałam zrobić ją nieco w inny sposób. Efekt końcowy zaskoczył pozytywnie nie tylko mnie, ale całą rodzinkę. Jej! o to właśnie mi chodziło ;)
Składniki:
- 500g mąki pszennej + do obsypania stolnicy
- 1,5 łyżeczki drożdży instant
- 2 jajka
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1/2 szklanki cukru
- 200ml mleka + do posmarowania ciasta
- 50g roztopionego masła
- puszka masy makowej
Dodatkowo:
- cukier puder - na lukier lub do obsypania
Wykonanie:
Ciasto wyrobiłam w automacie do wypieku chleba, wlewając na początku płynne składniki, potem resztę i nastawiałam program na wyrabianie ciasta drożdżowego.
Gdy nie macie automatu....
- Wszystkie składniki ( w temperaturze pokojowej) wrzucamy do miski, wyrabiamy ciasto
- Odstawiamy w ciepłe miejsce przykryte ściereczką na około 1,5 godziny.
- Po tym czasie ciasto przekładamy na obsypaną mąką stolnicę, dzielimy na 4 części.
- Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, nagrzewamy piekarnik do 180*C
- Ciasto rozwałkowujemy na pasujący okrąg tortownicy, gdy zrobimy większy odcinamy nadmiar.
- smarujemy masą makową.
- Następnie dodajemy kolejną warstwę ciasta i ponownie smakujemy masą makową.
- Ostatni"placek" ciasta ma pozostać nie posmarowany.
- Na środu kładziemy szklankę i nacinamy ciasto wokół szklanki na 16 kawałków.
- Najlepiej to zrobić przeciwstawnie: góra dół potem boki i skosy i tak do 16 kawałków.
11. Gdy nacięcia mamy zrobione wywijamy dwa obok siebie kawałki na zewnątrz - obracałam na dwa razy. Tak postępujemy ze wszystkimi...
12. Smarujemy silikonowym pędzlem moczonym w mleku.
13. Wstawiamy do nagrzanego do 180*C
14. Pieczemy około 50 minut.
15. Po ostudzeniu gotowe ciasto obsypujemy cukrem pudrem lub smarujemy lukrem wykonanym z cukru pudru plus odrobiny gorącej wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz