środa, 6 lipca 2011

Chleb wiejski

Będąc na zakupach, natknęłam się książki kucharskie - tematyczne.  Wybrałam kuchnie Turecką i z tej książki jest przepis na w/w chleb:) W oryginale bochenek posypany jest makiem, ja tego nie zrobiłam:) Chleb wygląda jak nasza chałka, smakuje jak bułki poznańskie, pełne zaskoczenie:)

Składniki:
  • Woda - 300 ml
  • cukier - 1 łyżeczka
  • drożdże - 30gram(w przepisie jest: 2 łyżeczki suszonych)
  • maka pszenna chlebowa - 450 gram 
  • sól - 1,5 łyżeczki 
  • oliwa - 2 łyżki (plus do posmarowania chleba)

    Wykonanie:
     Do miseczki wlać 150ml wody, domieszać cukier oraz drożdże.Odstawić na 5 minut i ubić 
    W dużej misce wymieszać mąkę z solą, Na środku zrobić wgłębienie, wlać nasze rozrobione drożdże. Połączyć z taką ilością mąki, aby powstała miękka pasta,
    przykryć miskę ścierką i odstawiamy na 20 minut, aż całość się spieni.
    Do miski wlać pozostałą wodę oraz oliwę.
    Wymieszać z mąką, w razie potrzeby dodać odrobinę wody, ma postać jędrne ciasto.
    Włożyć ciasto do posmarowanej oliwą miski 
    Obrócić kilkakrotnie, aby pokryło się tłuszczem całe nasze ciasto. 
    Przykryć ścierką odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość. 
    Wygnieść powietrze z ciasta, odstawić na kolejne 10 minut.
    Podzielić ciasto na 3 równe części. 
    Uformować z nich kształt liny, splatamy warkocz sklejając końcówki.
    Układamy na oprószonej mąką blaszce do pieczenia i odstawiamy na 45 minut aż podwoi swoją objętość.
    Smarujemy ciasto oliwą, pieczemy 45 minut w piekarniku nagrzanym do 220*C na złoty kolor. Chleb jest gotowy gdy wyda nam głuchy odgłos pukając go od spodu:)