Będąc na zakupach, natknęłam się książki kucharskie - tematyczne. Wybrałam kuchnie Turecką i z tej książki jest przepis na w/w chleb:) W oryginale bochenek posypany jest makiem, ja tego nie zrobiłam:) Chleb wygląda jak nasza chałka, smakuje jak bułki poznańskie, pełne zaskoczenie:)
Składniki:
- Woda - 300 ml
- cukier - 1 łyżeczka
- drożdże - 30gram(w przepisie jest: 2 łyżeczki suszonych)
- maka pszenna chlebowa - 450 gram
- sól - 1,5 łyżeczki
- oliwa - 2 łyżki (plus do posmarowania chleba)
Wykonanie:
Do miseczki wlać 150ml wody, domieszać cukier oraz drożdże.Odstawić na 5 minut i ubić
W dużej misce wymieszać mąkę z solą, Na środku zrobić wgłębienie, wlać nasze rozrobione drożdże. Połączyć z taką ilością mąki, aby powstała miękka pasta,
przykryć miskę ścierką i odstawiamy na 20 minut, aż całość się spieni.
Do miski wlać pozostałą wodę oraz oliwę.
Wymieszać z mąką, w razie potrzeby dodać odrobinę wody, ma postać jędrne ciasto.
Wymieszać z mąką, w razie potrzeby dodać odrobinę wody, ma postać jędrne ciasto.
Włożyć ciasto do posmarowanej oliwą miski
Obrócić kilkakrotnie, aby pokryło się tłuszczem całe nasze ciasto.
Przykryć ścierką odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość.
Wygnieść powietrze z ciasta, odstawić na kolejne 10 minut.
Podzielić ciasto na 3 równe części.
Uformować z nich kształt liny, splatamy warkocz sklejając końcówki.
Układamy na oprószonej mąką blaszce do pieczenia i odstawiamy na 45 minut aż podwoi swoją objętość.
Smarujemy ciasto oliwą, pieczemy 45 minut w piekarniku nagrzanym do 220*C na złoty kolor. Chleb jest gotowy gdy wyda nam głuchy odgłos pukając go od spodu:)
Cudny....taki puchaty...Neblina
OdpowiedzUsuń