piątek, 22 lipca 2011

Chłodnik wiśniowy

Uwielbiam chłodnik w upalne dni, a Wy?



Składniki:

  •  500 gramów wiśni
  •  2 łyżki cukru
  •  100 mililitrów śmietany kremówka 30 %
  •  1.5 szklanki makaronu



Wykonanie:
  1. Gotujemy makaron w osolonym wrzątku według instrukcji na opakowaniu 
  2. Wiśnie myjemy, usuwamy pestki zalewamy wodą ( około 2 litry) 
  3. dodajemy cukier gotujemy na wolnym ogniu po około 25 minutach dodajemy śmietanę
  4. Najlepiej jak zahartujemy śmietanę dodając do niej na początku łyżkę gorącego wywaru z wiśni. 
  5. Mieszamy, znowu dodajemy łyżkę wywaru i dopiero teraz wlewamy całość do garnka.
  6. Mamy pewność że śmietana nam się nie zważy - czekamy aż się zagotuje i wyłączamy.