Uwielbiam chłodnik w upalne dni, a Wy?
Składniki:
- 500 gramów wiśni
- 2 łyżki cukru
- 100 mililitrów śmietany kremówka 30 %
- 1.5 szklanki makaronu
Wykonanie:
- Gotujemy makaron w osolonym wrzątku według instrukcji na opakowaniu
- Wiśnie myjemy, usuwamy pestki zalewamy wodą ( około 2 litry)
- dodajemy cukier gotujemy na wolnym ogniu po około 25 minutach dodajemy śmietanę
- Najlepiej jak zahartujemy śmietanę dodając do niej na początku łyżkę gorącego wywaru z wiśni.
- Mieszamy, znowu dodajemy łyżkę wywaru i dopiero teraz wlewamy całość do garnka.
- Mamy pewność że śmietana nam się nie zważy - czekamy aż się zagotuje i wyłączamy.
ja tez uwielbiam taką zupke;)))
OdpowiedzUsuńfantastyczny! to jeden z moich ulubionych chłodników :)
OdpowiedzUsuńTak zdawałoby sie niewiele a tak dużo szczęścia potrafi dać:)
OdpowiedzUsuń