środa, 6 lipca 2011

Trufle śląskie - odpustowy przysmak

Trufle przypominają w smaku marcepan, a są zrobione... no właśnie z ziemniaków i cukru pudru:)
Składniki:
  • Ziemniak duży - 1 sztuka
  • cukier puder - 500 gram
  • aromat migdałowy lub rumowy - 2 krople
  • kakao - 2 łyżki
Wykonanie:
Gotujemy ziemniaka, studzimy, przeciskamy przez praskę,
dodajemy cukier puder, olejek migdałowy lub rumowy - na początku ciasto zrobi się nam wręcz lejące, dodajemy więcej cukru pudru masa zrobi się zwarta (masę wstawiamy do zamrażalnika na 30 minut)
po wyciągnięciu formujemy kulki
obtaczamy w kakao
odstawiamy na 2 godziny aby nam "wyschły" i możemy jeść:)
Nie wkładajmy ich do lodówki, najlepiej jak, kulki będą pozostawione każda osobno, nie posklejają nam się. Efekt - niesamowity w smaku, a aromat jaki dodamy taki będziemy odczuwali smak:)