piątek, 22 lipca 2011

Sos Karmelowy

Uwielbiam lody z karmelem:) Postanowiłam to cudeńko zrobić sama. Właściwie to sos karmelowy. Znalazłam przepis Tutaj. Z mojej strony mała modyfikacja dodałam więcej śmietanki ;) sos karmelowy domowej produkcji, to brzmi dumnie;)
Składniki:
  • Woda - 125 ml
  • Cukier - 220 gram
  • śmietana kremówka 30% - 300ml
 


  1. Wsypać do rondelka cukier, zalewamy wodą i mieszamy do momentu rozpuszczenia się cukru. 
  2. Potem nie mieszamy - to ważne:) no chyba że chcecie robić jeszcze raz;)
  3. Gdy syrop będzie miał odpowiednią barwę - karmelową, dodajemy powoli śmietanę - uwaga mocno bulgocze. 
  4. U mnie trwało to 35 minut.
  5. Gotujemy jeszcze minutkę i gotowe:)