wtorek, 2 sierpnia 2011

Chleb Arabski

To jeden z typowych arabskich chlebów. 
Bardzo wszechstronny jeśli chodzi o zastosowanie. 
Napełnia się je mięsem, serami,
możemy "bawić" się farszem i w ten sposób nadać własny niepowtarzalny smak!
Składniki:
  • maka typ 650 - 450 gram
  • drożdże świeże - 10 gram
  • sól - 2 łyżeczki
  • oliwa - 4 łyżki
  • woda( letnia) 280 gram
Wykonanie:
  1. Łączymy wszystkie składniki,
  2. Odstawiamy wymieszane składniki na około 60 minut pod przykryciem w ciepłym miejscu.
  3. Następnie  dzielmy ciasto na porcje (u mnie było ich 12 szt)
  4. Obsypujemy mąka odstawiamy na  10 minut.
  5. Rozwałkowujemy na cienkie placki.
  6. Wkładamy porcjami nasze placki do nagrzanego do 210 *C piekarnika z termoobiegiem 
  7. Pieczemy około 5 - 6 minut.
Smacznego!
Ja napełniłam je farszem z kurczaka, papryki, cebuli z kurkumą solą i pieprzem:) Rewelacja!