To jeden z typowych arabskich chlebów.
Bardzo wszechstronny jeśli chodzi o zastosowanie.
Napełnia się je mięsem, serami,
możemy "bawić" się farszem i w ten sposób nadać własny niepowtarzalny smak!
Składniki:
- maka typ 650 - 450 gram
- drożdże świeże - 10 gram
- sól - 2 łyżeczki
- oliwa - 4 łyżki
- woda( letnia) 280 gram
Wykonanie:
- Łączymy wszystkie składniki,
- Odstawiamy wymieszane składniki na około 60 minut pod przykryciem w ciepłym miejscu.
- Następnie dzielmy ciasto na porcje (u mnie było ich 12 szt)
- Obsypujemy mąka odstawiamy na 10 minut.
- Rozwałkowujemy na cienkie placki.
- Wkładamy porcjami nasze placki do nagrzanego do 210 *C piekarnika z termoobiegiem
- Pieczemy około 5 - 6 minut.
Smacznego!
Ja napełniłam je farszem z kurczaka, papryki, cebuli z kurkumą solą i pieprzem:) Rewelacja!
Bardzo fajny przepis dziękuję :D
OdpowiedzUsuńBardzo mnie cieszą takie komentarze, ktoś wypróbował,smakowało i poświęcił swój czas aby napisać o tym;) Dziękuję że zaglądasz;)
UsuńDzień dobry:) mam pytanie tych drożdży ma być 10 gram czy 10 dag czyli 100 gram ? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDrożdży ma być 10 gram;)
UsuńZaciekawil mnie Twoj przepis:).
OdpowiedzUsuńCzy farsz wkladamy do upieczonych plackow czy farszem nadziewamy sirowe ciasto i razem pieczemy?
Dzieki za pomoc, no i biore sie za pieczenie:)
Pozdrawiam. Magda
Nadziewamy farszem już gotowy chlebek;)
OdpowiedzUsuńWlasnie skonczylam piec chlebki,moj 5 letni syn jest nimi zachwycony,i ja rowniez,tak prosty przepis a smakuja rewelacyjnie.
OdpowiedzUsuńPrzepis wygląda prosto i smakowicie zarazem :)
OdpowiedzUsuńJedno pytanie: mąki - jak rozumiem - ma być kilogram?
Nie, mąka typu 650 - takie oznaczenie mąki i jej 450 gram;)
Usuń