piątek, 2 września 2011

Śliwki na puszystym biszkopcie

Nie ma to, jak zerwane śliwki, prosto z drzewa. Postanowiłam dzisiaj zrobić z nich ciasto ze śliwkami. Robię je co roku, gdy jest sezon na śliwki. Sprawdzony, wiekowy przepis na biszkopt, który zawsze i wszystkim się udaje.
Na masę biszkoptową układamy wydrylowane śliwki i możemy cieszyć się smacznym  podwieczorkiem:)
Składniki:
  • śliwki( wydrylowane) - 450 gram
  • jajka - 5 sztuk
  • cukier - szklanka
  • cukier(do posypania śliwek) - 1 łyżka
  • mąka - szklanka
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • ocet - 1 łyżka
  • cukier puder - 2 łyżki
  • tłuszcz do posmarowania blachy
  • bułka tarta do obsypania blachy - 1 łyżka 
Wykonanie:
  1. Oddzielamy żółtka od białek( żółtka do plastikowej miski)
  2. Do żółtek dodajemy łyżeczkę proszku do pieczenia i łyżkę octu - mieszamy drewnianą łyżką.
  3. Ubijamy białka, dodając stopniowo szklankę cukru.
  4. Łączymy białka z żółtkami delikatnie mieszając.
  5. Dodajemy szklankę mąki i znowu delikatnie mieszamy - nie róbcie tego zbyt długo ;-)
  6. Do wysmarowanej blachy przekładamy masę z ciastem, na niej układamy śliwki i obsypujemy łyżką cukru.
  7. Pieczemy 25 minut w 180*C Blacha ma wymiary 25cmx36cm.
Smacznego!