Nie ma to, jak zerwane śliwki, prosto z drzewa. Postanowiłam dzisiaj zrobić z nich ciasto ze śliwkami. Robię je co roku, gdy jest sezon na śliwki. Sprawdzony, wiekowy przepis na biszkopt, który zawsze i wszystkim się udaje.
Na masę biszkoptową układamy wydrylowane śliwki i możemy cieszyć się smacznym podwieczorkiem:)
Składniki:
- śliwki( wydrylowane) - 450 gram
- jajka - 5 sztuk
- cukier - szklanka
- cukier(do posypania śliwek) - 1 łyżka
- mąka - szklanka
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- ocet - 1 łyżka
- cukier puder - 2 łyżki
- tłuszcz do posmarowania blachy
- bułka tarta do obsypania blachy - 1 łyżka
Wykonanie:
- Oddzielamy żółtka od białek( żółtka do plastikowej miski)
- Do żółtek dodajemy łyżeczkę proszku do pieczenia i łyżkę octu - mieszamy drewnianą łyżką.
- Ubijamy białka, dodając stopniowo szklankę cukru.
- Łączymy białka z żółtkami delikatnie mieszając.
- Dodajemy szklankę mąki i znowu delikatnie mieszamy - nie róbcie tego zbyt długo ;-)
- Do wysmarowanej blachy przekładamy masę z ciastem, na niej układamy śliwki i obsypujemy łyżką cukru.
- Pieczemy 25 minut w 180*C Blacha ma wymiary 25cmx36cm.
Smacznego!
pyszne i bardzo apetyczne to Twoje ciasto:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie
Biszkopt rozpływał się w ustach, jeszcze tak pysznego ciasta nie udało mi się zrobić. Po prostu rew-elka!!!! Zastanawiam się dlaczego wcześniej Cię nie znalazłam. Powinnaś zastanowić się nad wydaniem książki kucharskiej!! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń~~Marzena~~
Wow, aż się zaczerwieniłam czytając Twoją opinię:) Ciesze się, że ci smakował.
OdpowiedzUsuńZnalazłaś widocznie w odpowiednim momencie, miłego zwiedzania i smacznych łowów
Pozdrawiam
M!
Co za ciasto ! Pycha, jestem pod wrażeniem.
OdpowiedzUsuńDziękuje;)
Usuń