czwartek, 13 października 2011

Karczek z grillowanej patelni, plus frytki z.........oregano

Już jakiś "chodził'" za mną  karczek, grillowany
na patelni z przyrumienioną cebulką. 
Tylko w domu jadam go sama, więc trochę musiało potrwać, zanim żądza jedzenia tego dania będzie Wielka. Czasem u nas  bywa jak w restauracji, każdy dostaje to co lubi, przy tym jest sporo zabawy, ale te uśmiechnięte buźki wynagradzają wszystko.
 No i tym razem tak było, ja zrobiłam sobie karczek z frytkami, które przyprawiłam oregano,
Ojjjj.... jakie pyszne mi to wyszło;)
Rodzinka wolała tradycyjne frytki, a do tego każdy dostał swoje ulubione mięsko.
Składniki:
  • Karczek - 150 gram
  • cebula - 2 sztuki
  • Kucharek - szczypta(do cebuli)
  • sól - szczypta
  • pieprz - szczypta
  • olej - 2 łyżki (do marynaty)
  • Czosnek - 1 ząbek
  • kucharek - szczypta (do marynaty)
  • olej do smażenia - 1 łyżka 
  • Frytki 150 gram
  • olej do frytek
  • oregano - 1 łyżeczka
Wykonanie:
Robimy marynatę:
łyżkę oleju wlewamy do szklanki dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek,
szczyptę kucharka i mieszamy. 
Nacieramy z obu stron plaster karczka - odstawiamy na 20 minut - im dłużej tym lepszy smak.
Kroimy cebule w półksiężyce.
Rozgrzewamy olej do frytek i smażymy.
Rozgrzewamy patelnięz olejem wkładamy karczek podpiekamy 3 minuty - obrcamy i w tym momencie dorzucamy cebule - smażymy około 10 minut.
Frytki wyciagamy z oleju, solimy i posypujemy oregano.
Podajemy razem z karczkiem i surówką.