Bruschette to tradycyjna Włoska przystawka. Danie to pochodzi z Włoch Środkowych, Toskańczycy nie zniekształcają smaku jedzenia w zawiesistych sosach. Cenią sobie delikatne mięso, świeże warzywa, pachnące zioła i dobrą oliwę.
Właśnie taka jest Bruschetta - świeży pomidor, listki Bazylii dopiero co zerwane z łodygi no i oczywiście nie może zabraknąć, tak cenionej dobrej oliwy! Jest to bardzo proste danie, które u nas doskonale sprawdzi się na pożywne śniadanie,
Składniki:
- pieczywo pszenne - 3 kromki
- pomidor - 1 sztuka
- czosnek - 1 ząbek
- sól, pieprz - do smaku
- bazylia - 1/2 pęczka
- oliwa - 2,5 łyżki
Wykonanie:
- Kromki pieczywa pszennego opiekamy w tosterze, lub na grillu (możecie także zrobić to na grillowanej suchej patelni)
- Z pomidorów usuwamy nasiona i kroimy w kostkę (jeśli macie wrażliwe żołądki radzę usunąć skórę z pomidora)
- Siekamy liście bazylii, dodajemy do pokrojonego wcześniej pomidora,
- solimy, pieprzymy skrapiamy oliwą.
- Jeszcze ciepłe kromki smarujemy ząbkiem czosnku,
- Nakładamy pomidora wymieszanego z bazylią i przyprawami.
Bruschetty są pyszne :) Ja jednak muszę wbrew sztuce pomidory podsmażać gdyż dopiero wtedy mój organizm je toleruje i muszę przyznać, że bruschetta w takim wydaniu tez jest pyszna :)
OdpowiedzUsuńtu-tusia, spróbuje Twojej wersji;)
OdpowiedzUsuń