piątek, 14 października 2011

Bruschetta - antipasti

Bruschette to tradycyjna Włoska przystawka. Danie to pochodzi z Włoch Środkowych,  Toskańczycy nie zniekształcają smaku jedzenia w zawiesistych sosach. Cenią sobie delikatne mięso, świeże warzywa, pachnące zioła i dobrą oliwę. 
Właśnie taka jest Bruschetta  - świeży pomidor, listki Bazylii dopiero co zerwane z łodygi no i oczywiście nie może zabraknąć, tak cenionej dobrej oliwy! Jest to bardzo proste danie, które u nas doskonale  sprawdzi się na pożywne śniadanie,
lub kolacje, do tego nie wymaga dużego nakładu pracy.
Składniki:
  • pieczywo pszenne - 3 kromki
  • pomidor - 1 sztuka
  • czosnek - 1 ząbek
  • sól, pieprz - do smaku
  • bazylia - 1/2 pęczka
  • oliwa - 2,5 łyżki


Wykonanie:
  1. Kromki pieczywa pszennego opiekamy w tosterze, lub na grillu (możecie także zrobić to na grillowanej suchej patelni)
  2. Z pomidorów usuwamy nasiona i kroimy w kostkę (jeśli macie wrażliwe żołądki radzę usunąć skórę z pomidora)
  3. Siekamy liście bazylii, dodajemy do pokrojonego wcześniej pomidora, 
  4. solimy, pieprzymy skrapiamy oliwą.
  5. Jeszcze ciepłe kromki smarujemy ząbkiem czosnku,
  6. Nakładamy pomidora wymieszanego z bazylią i przyprawami.
Smacznego.

2 komentarze:

  1. Bruschetty są pyszne :) Ja jednak muszę wbrew sztuce pomidory podsmażać gdyż dopiero wtedy mój organizm je toleruje i muszę przyznać, że bruschetta w takim wydaniu tez jest pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. tu-tusia, spróbuje Twojej wersji;)

    OdpowiedzUsuń