Już jakiś "chodził'" za mną karczek, grillowany
na patelni z przyrumienioną cebulką.
na patelni z przyrumienioną cebulką.
Tylko w domu jadam go sama, więc trochę musiało potrwać, zanim żądza jedzenia tego dania będzie Wielka. Czasem u nas bywa jak w restauracji, każdy dostaje to co lubi, przy tym jest sporo zabawy, ale te uśmiechnięte buźki wynagradzają wszystko.
No i tym razem tak było, ja zrobiłam sobie karczek z frytkami, które przyprawiłam oregano,
Ojjjj.... jakie pyszne mi to wyszło;)
Rodzinka wolała tradycyjne frytki, a do tego każdy dostał swoje ulubione mięsko.
Składniki:
- Karczek - 150 gram
- cebula - 2 sztuki
- Kucharek - szczypta(do cebuli)
- sól - szczypta
- pieprz - szczypta
- olej - 2 łyżki (do marynaty)
- Czosnek - 1 ząbek
- kucharek - szczypta (do marynaty)
- olej do smażenia - 1 łyżka
- Frytki 150 gram
- olej do frytek
- oregano - 1 łyżeczka
Wykonanie:
Robimy marynatę:
łyżkę oleju wlewamy do szklanki dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek,
szczyptę kucharka i mieszamy.
Nacieramy z obu stron plaster karczka - odstawiamy na 20 minut - im dłużej tym lepszy smak.
Kroimy cebule w półksiężyce.
Rozgrzewamy olej do frytek i smażymy.
Rozgrzewamy patelnięz olejem wkładamy karczek podpiekamy 3 minuty - obrcamy i w tym momencie dorzucamy cebule - smażymy około 10 minut.
Frytki wyciagamy z oleju, solimy i posypujemy oregano.
Podajemy razem z karczkiem i surówką.
Też lubie karkóweczkę,jest pychaaaa :-)
OdpowiedzUsuńevitko - wiesz co dobre kochana;)
OdpowiedzUsuń