sobota, 29 października 2011

Krzyżakowy schabowy na frytkowej sieci:)

Zbliża się Halloween, proponuję podać na obiad Schabowego w pająka zaklętego:)
Składniki:
  • Kotlet schabowy - 1 sztuka 
  • sól, pieprz-  do smaku
  • jajko - 1 sztuka
  • bułka tarta - 2 łyżki
  • groszek zielony - 1 ziarenko
  • szczypiorek - kilka łodyżek
  • olej - 2 łyżki
  • plaster sera żółtego - 1 sztuka
  • frytki - 75 gram
  • olej* do frytek
*możemy także piec frytki w piekarniku
Wykonanie:
Rozgrzewamy olej, wkładamy frytki. 
W tym czasie przygotowujemy schabowego,w taki sposób,
aby najbardziej był zbliżony do okręgu - przyprawiamy,
panierujemy - pieczemy z obu stron na rumiano.
Pod koniec pieczenia kładziemy na wierzch schabowego żółty ser,
któremu nadajemy  kulisty kształt.
Gotowe frytki wyciągamy, 
odcedzamy z nadmiaru oleju, 
solimy, układamy aby powstała pajęczyna,
na środek kładziemy schabowego.
Na serze robimy krzyżyk z ketchupu. 
Ze szczypiorku robimy odnóża.
Groszek przecinamy na pól i tak powstały nam oczy pająka - podajemy;)