Apfelstrudel to tradycyjny Wiedeński strudel,
popularny zwłaszcza w Austrii, a bardzo uwielbiany przez Niemców.
Najlepiej smakuje podany na ciepło z kleksem śmietany lub gałką lodów.
Składniki:
Ciasto:
- mąka - 3 szklanki
- olej - 2 łyzki
- ocet - 1 łyzeczka
- ciepła woda - 1 szklanka
- sól - szczypta
Nadzienie:
- jabłka- 7 dużych
- cynamon - 1,5 łyżeczki
- cukier puder - 2 łyżki
Ponaddto:
- cukier puder - do posypania ciasta
- bułka tarta - 2 łyzki
- masło - 3 łyżki
- olej - 1 łyżka
Wykonanie:
Mąkę w melakserze mieszamy z solą, dodajemy olej i wodę,
mieszamy do momentu, aż powstanie nam masa kulowa i odchodzić będzie od ścianek melaksera. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 1,5 godziny.
Jabłka obieramy, kroimy w cienkie plasterki, piórka, kostkę - pokrójcie jak lubicie,
dodajemy cynamon i opcjonalnie cukier.
Nastawiamy piekarnik na 180*C
eraz pora na wyrabianie ciasta, nie jest to proste, ale wykonalne.
Potrzebujemy sporo miejsca i najlepiej duże bawełniane prześcieradło,
na nim będziemy zwijać ciasto.
Podstawa to nasmarować ciasto olejem,
delikatnie rozwałkować, potem wkładamy dłonie najlepiej zwilżone olejem pod ciasto i naciągamy,
aby było tak cienkie przez które możemy coś zobaczyć niemal że przeźroczyste.
Uwierzcie to jest istotne,
gdy za pierwszym razem robiłam i nie podeszłam do tego skrupulatnie
ciacho wyszło bardzo twarde.
Tak więc warto poświęcić chwilę i naciągać do skutku.
Odcinamy grube krawędzie w koło.
Rozpuszczamy masło i smarujemy ciasto, następnie posypujemy całe bułką tartą
. Kładziemy wcześniej przygotowane jabłka około 15 cm od krawędzi zwijania.
Prześcieradło, tkaninie podnosimy do góry i ciasto nam przykryje jabłka i tak podnosimy,
aż będziemy mieli pozawijany cały strudel.
Końcówki dociskamy i odcinamy - nie zawijamy pod spód
(zrobiłam tak za pierwszym razem i było BARDZO twarde).
Smarujemy ciasto pozostałym masłem
i wkładamy do nagrzanego piekarnika z termoobiegiem i pieczemy 30 - 35 minut.
Podajemy na ciepło,
mnie najlepiej smakuje ze śmietaną posypaną odrobiną cynamonu.
Smacznego!
Lubię takie tradycyjne wypieki;) i ta nazwa mnie zachwyca!,pysznie;)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńDziekuje:)))
OdpowiedzUsuńMniam. Idealny wręcz, kusisz ;)
OdpowiedzUsuńJestem pierwszy raz na tej stronce i robi na mnie pozytywne wrażenie...cała otoczka jest super...zapewne przepisy są ok...pozdrawiam autorkę tego bloga:-))))
OdpowiedzUsuńUwielbiam strudel jabłkowy na ciepło z lodami i bitą śmietaną, ale sama jeszcze nigdy go nie robiłam, boję sie tego rozciągania ciasta. Twój strudel wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńAnonimowy - Dziękuję,aż lepiej mi na duszy. Cieszy mnie że podoba się komuś, to co robię:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cie Cieplutko!
Anemon - strudel nie jest taki trudny,a warto trochę się napracować.
Pozdrawiam:)