środa, 12 października 2011

Zapiekanka z makaronem i pieczarkami

Czasem mam taki dzień, nie  mam pojęcia  co zrobić na obiad, wtedy stoję przed lodówką. 
Przegląd szafek...
Co  wpadnie w moje  ręcę próbuję z tego coś  stworzyć.
Tym razem padło na makaron, pieczarki, por... no i zapiekanka będzie dzisiaj na obiad.
Proste danie nie wymagającego zbyt wielkiego nakładu pracy, smacznie i  w miarę szybko.
Składniki:
  • kolorowy makaron (penne) - 2 szklanki
  • pieczarki - 250 gram
  • ser żółty(starty) - szklanka
  • sól, pieprz, kucharek - w/g smaku:)
  • śmietana - 1/2 szklanki
  • por(biała część) - 1 sztuka
Wykonanie:
Nastawiamy piekarnik na 180*C
Gdy piekarnik będzie się  grzał, gotujemy makaron w/g instrukcji na opakowaniu. 
Pieczarki oczyszczamy, kroimy a plasterki i podsamżamy. 
Nie robimy tego na tłuszczu, gdy wrzucimy piekarnik
na ROZGRZANĄ patelnię dodajemy szczyptę soli - puszczą soki. 
Gdy nam odpoaruje woda z pieczarek - są gotowe.
Makaron odcedzamy
układamy połowę makaronu, na dnie żaroodpornego naczynia, 
dodajemy pieczarki, przykrywamy makaronem, 
kroimy por w plasterki, rozkładamy na całej powierzchni i posypujemy startym serem.
Na koniec zalewamy śmietaną, przykrywamy i pieczemy do momentu, aż smietana będzie bulgotać, odkrywamy i przypiekamy na rumiano.
Smacznego!