czwartek, 8 grudnia 2011

Bogracz

Zupa z kuchni  Węgierskiej tradycyjnie robiona z wołowiny. W mojej wersji z mięsa wieprzowego.  Pożywna i sycąca , lubiana prze zemnie, gdyż jest doskonałym daniem jedno garnkowym:)

Składniki:
  • wieprzowina bez kości 2 kilogramy
  • ziemniaki 1.5 kilograma
  •  papryka marynowana słoik (waga samej papryki) 280 gram
  • cebula 3 sztuki
  •  czosnek 4 ząbki
  • magii 1 łyżka
  •  gałka muszkatołowa 2 łyżki
  •  przecier pomidorowy 5 łyżek
  •  pieprz 1.5 łyżki
  •  kminek mielony 1 łyżka
  •  olej 2 łyżki
Kluski do Bograczu:
  • Woda - 250 mililitrów
  • jajko - 1 sztuka
  • maka - 8 łyżek
Zatrzep-ka:
  • woda - 400 mililitrów
  • maka = 4 łyżki

Wykonanie:
Mięso kroimy w kostkę ( jaką lubimy - u mnie średniej wielkości) Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę - taką samą jak pokroimy mięso. Cebule kroimy w drobną kostkę Czosnek możemy pokroić drobno lub przeciskać przez praskę Paprykę kroimy w kostkę. Ja lubię sobie wszystko przygotować, potem nie muszę na prędko wszystkiego kroić;)
W dużym garnku rozgrzewamy tłuszcz i wkładamy pokrojone mięso. Obsmażamy na intensywnym ogniu do momentu aż nam się przypiecze. Zmniejszamy ogień dodajemy pokrojoną cebulę, przykrywamy i dusimy 3 minuty.
Następnie dodajemy czosnek, chwilę podsmażamy i dodajemy pokrojoną paprykę. Zalewamy gorącą wodą - ok 3 litry
Przykrywamy i gotujemy pod przykryciem około godziny.
Gdy mięso będzie na wpół miękkie dodajemy ziemniaki i po chwili przecier pomidorowy.
Gotujemy pod przykryciem do momentu aż będzie miękkie mięso.
W tym czasie robimy kluski kładzione do bograczu.
Nastawiamy garnek z osoloną woda. Z mąki, wody i jajka robimy ciasto na kluski - ma być gęste.
Kładziemy zrobione ciasto na gotujący się wrzątek dużymi porcjami.
Ugotowane porcje ciasta kroimy w drobną kostkę i dodajemy do bogracza.
Przyprawiamy zupę.
Z mąki i wody robimy tzw zatrzepkę, dobrze wymieszajmy aby nie było gródek. Wlewamy do gotującej się zupy - mieszamy zagotowujemy i gotowe:)