poniedziałek, 5 grudnia 2011

Kapusta z grochem

Kapusta z grochem (lub jak kto woli groch z kapustą)
to jedna z tradycyjnych potraw, która gości  u nas na Wigilijnym stole.
 Składniki:
  • Groch cały - 1 szklanka 
  • kapusta kiszona 450 gram
  • liść laurowy - 2 listki
  • ziele angielskie - 3 kuleczki
  • kminek cały - 1 łyżka
  • sól, pieprz do smaku
  • cebula - 1 sztuka
  • tłuszcz - 1 łyżka
 
Wykonanie:
Groch namaczamy na noc w letniej wodzie.
Gotujemy groch do miękkości w tej samej wodzie co był namaczany.
Kapustę kiszoną płuczemy, przecinamy kilka razy nożem aby miała krótsze "nitki".
Od razu dodajemy listek laurowy i ziele angielskie,
w połowie gotowania dodajemy kminek i przyprawiamy solą i pieprzem.
Kroimy cebulę w kostkę, podsmażamy na złoto i przekładamy do kapusty,
teraz możemy dodać miękki już groch.
Chwilę dusimy doprawiamy ewentualnie jeszcze do smaku - gotowe;)
Smacznego!