Kapusta z grochem (lub jak kto woli groch z kapustą)
to jedna z tradycyjnych potraw, która gości u nas na Wigilijnym stole.
Składniki:
- Groch cały - 1 szklanka
- kapusta kiszona 450 gram
- liść laurowy - 2 listki
- ziele angielskie - 3 kuleczki
- kminek cały - 1 łyżka
- sól, pieprz do smaku
- cebula - 1 sztuka
- tłuszcz - 1 łyżka
Wykonanie:
Groch namaczamy na noc w letniej wodzie.
Gotujemy groch do miękkości w tej samej wodzie co był namaczany.
Kapustę kiszoną płuczemy, przecinamy kilka razy nożem aby miała krótsze "nitki".
Od razu dodajemy listek laurowy i ziele angielskie,
w połowie gotowania dodajemy kminek i przyprawiamy solą i pieprzem.
Kroimy cebulę w kostkę, podsmażamy na złoto i przekładamy do kapusty,
teraz możemy dodać miękki już groch.
Chwilę dusimy doprawiamy ewentualnie jeszcze do smaku - gotowe;)
Smacznego!
Ciekawe jak smakuje :)
OdpowiedzUsuńproszę spróbować zrobić - My bardzo lubimy taką kapustę;)
OdpowiedzUsuń