wtorek, 10 stycznia 2012

Ciastka z tortilli

Ciastka z tortilli,
z dodatkiem cynamonu i gęstej słodkiej śmietany. 
W te, pochmurne dni
osłodzić postanowiłam rodzince dzień.
Ciastka tak w środku tygodnia,
tak bez powodu - brzmi podejrzliwie?
Coś w końcu musi nam poprawić humor:)
No i udało się, wyżerka gotowa!
Składniki:
  • Placki tortilli - 4 sztuki
  • olej - 1/2 szklanki
  • cynamon - 1 łyżka
  • cukier puder -1 łyżka
  • śmietana gęsta - 4 do 5 łyżek


Wykonanie:
Z placków tortilli wycinamy ciastka - foremką, nożyczkami, czym wam będzie wygodnie.
Rozgrzewamy olej na patelni, wkładamy wycięte ciastka, smażymy chwilkę z jednej strony, potem z drugiej. Dosłownie po minucie z każdej strony. Przekładamy na papierowy ręcznik, aby obciekły z tłuszczu.
W tym czasie mieszamy cukier puder z cynamonem. Ostudzone ciastka obsypujemy mieszanką cukru z cynamonem, dodajemy kleks śmietany - rozpusta gotowa
Smacznego!