Tradycyjny śląski obiad jest syty, tuczący, ale w smaku rewelacyjny.
Na śląsku, rolada, kluski i modra kapusta goszczą na stole w Niedzielne dni. Podawane są często w ważne dla Ślązaków wydarzenia tj.: Chrzciny, Pierwsza Komunia Św. jak i Ślub.
Gdziekolwiek byście nie zaglądali, każdy robi to danie "po swojemu" pozostaje jednak bez zmian fakt,iż jest to mięso wołowe lub wieprzowe zawijane z farszem, kluski i modra kapusta. Podzielę się z Wami jak u mnie w domu robimy to tradycyjne śląskie danie.
Gdziekolwiek byście nie zaglądali, każdy robi to danie "po swojemu" pozostaje jednak bez zmian fakt,iż jest to mięso wołowe lub wieprzowe zawijane z farszem, kluski i modra kapusta. Podzielę się z Wami jak u mnie w domu robimy to tradycyjne śląskie danie.
Zacznijmy od wykonania rolady śląskiej:
Składniki:
- mięso wołowe - 1.5 kg
- ogórki kiszone - 500 gram
- boczek surowy wędzony - 500gram
- cebula - 3 sztuki
- musztarda sarepska - 150 gram (słoiczek)
- ziele angielskie - 3 sztuki (kulki)
- listek laurowy - 2 sztuki
- magi - 1 łyżeczka
- jarzynka - 1 łyżeczka
- smalec - 200 gram
- sól, pieprz - do smaku
- woda - 3/4 szklanki
- maka - 2,5 łyżki
Wykonanie:
Przygotujmy sobie farsz, gdy będziemy "klepali" mięso, smaki farszu przegryzą się.Kroimy ogórki w słupki około 2cm, cebule w piórka, boczek jak ogórki w słupki wszystko wrzucamy do jednej miski, dodajemy musztardę i mieszamy z nią farsz.
Teraz mięso:
Kroimy mięso na plastry, rozklepujemy (jak schabowego) nakładamy farsz, zwijamy mięso tak, aby nam farsz nie wypłynął. Podsmażamy na dużym ogniu z każdej strony, gdy mięso będzie mocno zrumienione zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, magi , jarzynkę listek laurowy, przykrywamy i gotujemy około 2 godzin (można w szybkowarze, trwa to około 20 minut od momentu zagotowania się w szybkowarze)
potem zagęszczamy sos - wodę mieszamy z mąką i dodajemy do gotującego się sosu.
Kluski śląskie:
Składniki:
- ziemniaki - 1,5 kg
- maka ziemniaczana - 3 łyżki
- jajko - 1 sztuka
Wykonanie:
Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie (1 łyżka soli). Odcedzamy ziemniaki, czekamy aż wystygną, przeciskamy przez praskę Uklepujemy, dzielimy na cztery części, jedną część "wyciągamy" i do powstałej dziurki wsypujemy mąkę ziemniaczaną(wyciągnięta część jest oczywiście dodawana do ciasta). Dodajemy jajko, wszystko dokładnie ugniatamy na gładkie ciasto. Formujemy kluski, my lubimy z dziurką:) Gotujemy w osolonej wodzie( wrzucamy do gotującej się wody).
*aby sprawdzić czy kluski są dobre, wystarczy jedną kluskę"przycisnąć" do brzegu garnka, jeżeli zostaje płaska( nie wraca do poprzedniej formy) kluski są gotowe:)
Modra Kapusta:
Składniki:
- kapusta czerwona - 1 sztuka
- cebula - 1 sztuka(duża)
- boczek wędzony - 150 gram
- ocet - 1 łyżka
- cukier - 1 łyżka
- sól, pieprz, magi - do smaku
- jabłko - 1 sztuka
Wykonanie:
Kapustę szatkujemy. Kroimy boczek w kosteczkę podsmażamy z cebulką, którą także kroimy w kostkę. Zalewamy kapustę szklanką wody, gotujemy aż zmięknie. Odcedzamy kapustę, dodajemy boczek z cebulą, chwilę podsmażamy dodajemy obrane i starte jabłko znowu mieszamy. Dodajemy ocet, pieprz,sól magi i cukier Po dodaniu octu kapusta stanie się troszkę jaśniejsza. Ja podaję ją na ciepło:)
Pyszny, tradycyjny obiad! Śląska kuchnia jest wspaniała, choć niestety bardzo niedoceniania. Twoje kluski to prawdziwie mistrzostwo, jestem pod wielkim wrażeniem. Ogólnie - bardzo lubię Twoje przepisy, bogracz też był super!
OdpowiedzUsuńDziękuje Michał za tak pochlebną opinie. Cieszy mnie fakt, iż podoba się kilku osobom, a może w przyszłości szerszemu gronu pasjonatów jedzenia/ gotowania, to co robię.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię Cieplutko w te chłodne dni.
Magda
Kluskami już sie cieszyłam.Teraz się pocieszę modrą kapustą.Bo przyznam nigdy jeszcze nie robiłam.Dlaczego ? Bo mam wrażenie że będzie to na słodko,a ja nie znoszę słodkich surówek.I jak mówię,nie znam się to czy mogła byś mi napisać czy ona nie jest zbyt słodka ?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :-)
Evitko, ona w ogóle nie jest słodka;) Cukier tutaj wyostrza inne smaki;) jeśli nie lubisz słodkich, ta na pewno Ci będzie smakowała
UsuńOki.Dzieki za info.w najblizszym czasie do gulaszu czy tam do czegoś zrobię sobie wg.twojego przepisu :)
UsuńJa uwielbiam taki obiad. Mam przyjemność jeść go bardzo często w niedzielę. Ja bardzo podobnie robię kluski śląskie, zapraszam na moją stronę.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Marzena
rolady gotowac w sosie 2 godziny ? chyba cos tu jest nie tak :D
OdpowiedzUsuńProsze przetytaćjeszcze raz sposób wyknania.Napisane jest"(..)Podsmażamy na dużym ogniu z każdej strony, gdy mięso będzie mocno zrumienione zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, magi , jarzynkę listek laurowy, przykrywamy i gotujemy około 2 godzin (można w szybkowarze, trwa to około 20 minut od momentu zagotowania się w szybkowarze)"
UsuńOznacza to, iż gotujemy lub dusimy jak kto woli 2 godziny w wodzie której zalaliśmy podsmażone mięso. Do tej wody dodałam przyprawy i po 2 godzinach duszenia zagęszczałam sos.
a ja wykorzystam Twój przepis na modrą kapustę do pieczonego kaczora faszerowanego wątróbką i mielonym indykiem
OdpowiedzUsuńBrzmi ciekawie kaczor faszerowany;)Mam nadzieję, że kapusta smakowała;)
Usuńwłaśnie dziś ją będę przyrządzał ....odpowiem jak zjem :-)))
OdpowiedzUsuńPomimo że mieszkam w Niemczech polskie potrawy u mnie goszczą na co dzień a kluski rolada i modra kapucha po prostu palce lizać :))))))))))
OdpowiedzUsuńsuper! Kocham śląski obiad.
OdpowiedzUsuńFajna stronka. Ja dopiero zaczynam, ale myślę, że będę mogła inspirować się tobą.
Pozdrawiam.
cookdablju.blog.pl
Zapraszam :) choć z góry mówię, dopiero zaczynam :)
Dablju.