niedziela, 26 lutego 2012

Naleśniki z serem.

W tym tygodniu wcinaliśmy naleśniki, jednak za każdym razem z innym nadzieniem. Dzisiaj były to naleśniki z serem, z dodatkiem dżemu truskawkowego. Obsypane dodatkowo cukrem pudrem, no i w boczki zapewne wszystko pójdzie , ale co tam, jak szaleć to na całego;-)



Składniki:
Ciasto:
  • mleko - 2 szklanki           
  • mąka pszenna -  1,5 szklanki       
  • Jajko -   1 sztuka              
  • Sól -  szczypta   
Nadzienie:
  • ser biały twarogowy - 340 gram
  • żółtko    - 1 sztuka           
  • cukier waniliowy  - 1 łyżka           
  • śmietana - 3 łyżki   
  • cukier - 2 łyżki          
Dekoracja:
  • cukier puder  - 2 łyżki     
  • dżem truskawkowy - 9 łyżeczek
  • Smażenie:
  • olej lub oliwa – 1 łyżeczka oliwy lub olej na jednego naleśnika


Wykonanie:
Do miski wlewamy mleko, dodajemy całe jajko i intensywnie mieszamy. dodajemy mąkę ciągle mieszając i szczyptę soli. Odstawiamy ciasto, aby odpoczęło. Teraz zrobimy nadzienie. Ser twarogowy (u mnie półtłusty) dajemy do miski, do niego wrzucamy żółtko, cukier waniliowy, cukier, i śmietanę. Mieszamy do momentu aż składniki się połączą. Gdy wolicie gładką masę, wtedy dajcie wszystko do blendera i razem wymieszajcie do momentu aż powstanie gładka jednolita masa. Ja lubię gdy w nadzieniu są grudki twarogu;).  Na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżeczkę oleju, rozsmarowujemy silikonowym pędzelkiem i smażymy naleśnika. Postępujemy tak, aż skończy nam się ciasto.  Usmażone naleśniki smarujemy nadzieniem, składamy w trójkąty, obsypujemy cukrem pudrem i na koniec dodajemy łyżeczkę dżemu truskawkowego.

Życzę Smacznego!