piątek, 24 lutego 2012

Naleśniki z pieczarkami

Amatorów naleśników na słodko nie brakuje.
 Co powiecie na wariacje w wersji, nazwijmy ją na ostro?
Składniki:
  • Na ciasto:
  •  mleko - 2 szklanki
  • mąka pszenna - 1,5 szklanki
  • jajko - 1 sztuka
  • sól - szczypta
  • olej lub oliwa do smażenia - *6 łyżeczek
  • *jedna łyżeczka na jednego naleśnika

  • Nadzienie:
  • pieczarki - 300 gram
  • cebula - 2 sztuki
  • żółty ser (starty) - szklanka
  • sól ,pieprz -  do smaku
  • olej lub oliwa - 1 łyżka


Wykonanie:
Na początku pieczarki odczyszczamy, kroimy w plasterki. Cebulę obieramy, kroimy w półplasterki. Rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy pieczarki, solimy aby puściły soki, gdy płyn nam odparuje dodajemy cebule. Przyprawiamy pieprzem i w razie potrzeby jeszcze solimy. Mleko mieszamy w misce z jajkiem, dodajemy ciągle mieszając mąkę, dodajemy szczyptę soli. Odstawiamy na chwilę aby ciasto odpoczęło. Po pięciu minutach smażymy naleśniki. Łyżeczkę oleju rozsmarowuje na patelni silikonowym pędzelkiem i smażę naleśniki. Na usmażone naleśniki rozprowadzamy farsz z pieczarek i obsypujemy pieczarki startym serem. Zawijamy naleśniki. Teraz naleśniki możemy podpiec chwilę na suchej patelni, aby ser się rozpuścił, lub dać naleśniki do nagrzanego do 180*C piekarnika i podpiekać 10 minut. Smacznego:)

5 komentarzy:

  1. A ja naleśniki w wersji na słono biorę w ciemno :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pragnę zauważyć,że naleśniki smażymy nie pieczemy !!! Zapomniałaś też o ciepłej wodzie,którą mieszamy pół na pół z mlekiem w przeciwnym razie naleśniki nie będą zbyt "elastyczne" i będą się kruszyć przy zwijaniu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co do smażymy a pieczemy zgodzę się,( zmienię to w opisie) jeśli chodzi o mieszanie mleka z wodą nie. Gdyż robię w ten sposób i nie mam problemu ze zwijaniem.
      Pozdrwiam

      Usuń