Amatorów naleśników na słodko nie brakuje.
Co powiecie na wariacje w wersji, nazwijmy ją na ostro?
Składniki:
- Na ciasto:
- mleko - 2 szklanki
- mąka pszenna - 1,5 szklanki
- jajko - 1 sztuka
- sól - szczypta
- olej lub oliwa do smażenia - *6 łyżeczek
- *jedna łyżeczka na jednego naleśnika
- Nadzienie:
- pieczarki - 300 gram
- cebula - 2 sztuki
- żółty ser (starty) - szklanka
- sól ,pieprz - do smaku
- olej lub oliwa - 1 łyżka
Wykonanie:
Na początku pieczarki odczyszczamy, kroimy w plasterki. Cebulę obieramy, kroimy w półplasterki. Rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy pieczarki, solimy aby puściły soki, gdy płyn nam odparuje dodajemy cebule. Przyprawiamy pieprzem i w razie potrzeby jeszcze solimy. Mleko mieszamy w misce z jajkiem, dodajemy ciągle mieszając mąkę, dodajemy szczyptę soli. Odstawiamy na chwilę aby ciasto odpoczęło. Po pięciu minutach smażymy naleśniki. Łyżeczkę oleju rozsmarowuje na patelni silikonowym pędzelkiem i smażę naleśniki. Na usmażone naleśniki rozprowadzamy farsz z pieczarek i obsypujemy pieczarki startym serem. Zawijamy naleśniki. Teraz naleśniki możemy podpiec chwilę na suchej patelni, aby ser się rozpuścił, lub dać naleśniki do nagrzanego do 180*C piekarnika i podpiekać 10 minut. Smacznego:)
A ja naleśniki w wersji na słono biorę w ciemno :-)
OdpowiedzUsuńLubimy! I to bardzo!!!
OdpowiedzUsuńPragnę zauważyć,że naleśniki smażymy nie pieczemy !!! Zapomniałaś też o ciepłej wodzie,którą mieszamy pół na pół z mlekiem w przeciwnym razie naleśniki nie będą zbyt "elastyczne" i będą się kruszyć przy zwijaniu.
OdpowiedzUsuńCo do smażymy a pieczemy zgodzę się,( zmienię to w opisie) jeśli chodzi o mieszanie mleka z wodą nie. Gdyż robię w ten sposób i nie mam problemu ze zwijaniem.
UsuńPozdrwiam
super przepis
OdpowiedzUsuń