W tym tygodniu wcinaliśmy naleśniki, jednak za każdym razem z innym nadzieniem. Dzisiaj były to naleśniki z serem, z dodatkiem dżemu truskawkowego. Obsypane dodatkowo cukrem pudrem, no i w boczki zapewne wszystko pójdzie , ale co tam, jak szaleć to na całego;-)
Składniki:
Ciasto:
- mleko - 2 szklanki
- mąka pszenna - 1,5 szklanki
- Jajko - 1 sztuka
- Sól - szczypta
Nadzienie:
- ser biały twarogowy - 340 gram
- żółtko - 1 sztuka
- cukier waniliowy - 1 łyżka
- śmietana - 3 łyżki
- cukier - 2 łyżki
Dekoracja:
- cukier puder - 2 łyżki
- dżem truskawkowy - 9 łyżeczek
- Smażenie:
- olej lub oliwa – 1 łyżeczka oliwy lub olej na jednego naleśnika
Wykonanie:
Do miski wlewamy mleko, dodajemy całe jajko i intensywnie mieszamy. dodajemy mąkę ciągle mieszając i szczyptę soli. Odstawiamy ciasto, aby odpoczęło. Teraz zrobimy nadzienie. Ser twarogowy (u mnie półtłusty) dajemy do miski, do niego wrzucamy żółtko, cukier waniliowy, cukier, i śmietanę. Mieszamy do momentu aż składniki się połączą. Gdy wolicie gładką masę, wtedy dajcie wszystko do blendera i razem wymieszajcie do momentu aż powstanie gładka jednolita masa. Ja lubię gdy w nadzieniu są grudki twarogu;). Na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżeczkę oleju, rozsmarowujemy silikonowym pędzelkiem i smażymy naleśnika. Postępujemy tak, aż skończy nam się ciasto. Usmażone naleśniki smarujemy nadzieniem, składamy w trójkąty, obsypujemy cukrem pudrem i na koniec dodajemy łyżeczkę dżemu truskawkowego.
Uwielbiam naleśniki! Niedługo będę je przygotowywać na różne sposoby :)
OdpowiedzUsuńSmacznego życze i popatrzę co tam działasz w tym temacie:)
Usuńzobaczyłam przepis na DS i musiałam zobaczyć czy masz więcej zdjęć tych pysznych naleśników :) patrząc na nie aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńSmacznego;)
OdpowiedzUsuńDobry przepis...prosty i wyszly z niego bardzo smaczne nalesniki...polecam!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńCiesze się że smakowały;)
UsuńIle porcji wychodzi z przepisu na ciasto naleśnikowe?
OdpowiedzUsuńBuziaki
6 dużych naleśników
UsuńA ja do ciasta naleśnikowego dodaję wodę mineralną gazowaną; łącząc 2 porcje mleka jedną porcję wody gazowanej,Jagódka
OdpowiedzUsuńJa jeszcze na koniec obsmażam je na maśle i są pyszne:) a zamiast śmietany dodaję serek waniliowy:)
OdpowiedzUsuń