wtorek, 28 lutego 2012

Pierogi z mięsem

Gdy mam wolniejszą chwile robię pierogi. Większą  ilość od razu, by któregoś dnia, gdy mam tzw. lenia wyciągnąć, podsmażyć cebulkę, a te już gotowe tylko ugotować. Tak robię z pierogami, uszkami, roladami, gołąbkami i jeszcze paroma innymi potrawami. Dobrze jest się zaopatrzyć na "trudne" dni;)
Składniki:
 Ciasto:
  • mąka pszenna - 1 kg (plus do obsypania)
  • woda (ciepła) - ile mąka zabierze
  • sól - szczypta
  • olej - 2 łyżki

Farsz:
  • mięso wieprzowe - 1,5 kg
  • cebula - 2 sztuki
  • jajko - 1 sztuka
  • sól, pieprz - do smaku
  • magi - 1 łyżka

Smażenie:
  • olej - 4 łyżki 

Okraszenie pierogów:
  • cebula - 4 sztuki




Zaczynamy od mięsa.
Mięso wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Zajmuje to około godziny do półtorej w zależności czy mięso jest w jednym kawałki czy pokrojone na mniejsze części. W międzyczasie obieramy cebulę, kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce oleju. Gdy mięso będzie miękkie cebula zdąży nam się ostudzić. Mięso ostudzone lub nie (jak wolicie) mielimy w maszynce, dodajemy do zmielonego mięsa  cebulę, ta, którą podsmażaliśmy wcześniej. Ja dodaję cebulę w takiej postaci, jeśli wolicie możecie ją także zmielić. Przyprawiamy solą, pieprzem i magi. Dodajemy jajko, które zwiąże nam całość. Farsz musi mieć wyrazisty smak, gdy dodamy go do ciasta będzie mdły jeśli zbyt "delikatnie" go przyprawiamy.
Teraz ciasto:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, olej i ciągle mieszając ciepłą wodę.Gdy ciasto będzie odchodziło od ścianek miski możemy przełożyć je, na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiać. Aby sprawdzić, czy mamy dobrze wyrobione ciasto, przecinamy je na pół i w miejscu przecięcia, na ściankach powinny pojawić się pęcherzyki powietrza. Jeśli są pęcherzyki ciasto mamy gotowe, jeśli nie, musimy wyciskać siódme poty dalej;)  Ciasto rozwałkowujemy partiami. Odcinamy/rwiemy kawałkami (pozostałe przykrywamy ściereczką aby nie obsychało) robimy kulkę, robimy placek i rozwałkowujemy. Wycinamy kółka szklanką , kubkiem i na środek kółka dajemy farsz." Łamiemy" kółko na połowę, dociskamy mocno w miejscu połączenia się brzegów ciasta i formujemy kształt jaki lubimy. Tak przygotowane pierogi gotujemy w osolonym wrzątku, od wypłynięcia 2 -3 minuty. Pozostaje nam usmażenie pozostałej cebuli i polanie nią ugotowanych pierogów.
Smacznego!