piątek, 20 kwietnia 2012

Baranek Wielkanocny

Baranek Wielkanocy może być ozdobą stołu lub babką Wielkanocną. W smaku przypomina ciasteczka maślane (tak podsumowała smak baranka nasza córka). Podstawą dobrze  usmażonego Baranka jest dobrej jakości forma. Baranek którego zrobiłam, piekłam w formie, gdzie baranek w piecu jest na "stelażu' do góry "dnem".
Baranek Wielkanocny

Składniki:
  • mąka pszenna - 280 gram           
  • masło - 200 gram           
  • (plus łyżka do wysmarowania blachy)
  • cukier    - ¾ szklanki        
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka        
  • jajka  - 4 sztuki             
  • cukier waniliowy ( 16 g )  - 1 sztuka              
  • cukier puder opcjonalnie - 2 łyżki   
  • bułka tarta (do obsypania blachy) - 3 łyżki
Wykonanie:
Nastawiamy piekarnik na 180*C.  Masło ucieramy z cukrem na gładką masę. Następnie dodajemy po jednym jajku, ciągle ucierając. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dosypujemy do masy maślanej ciągle mieszając. Gdy uzyskamy gładką masę ciasto jest gotowe. Blachę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ważne, aby zrobić to dokładnie, wtedy bez problemu wyciągniemy baranka z blachy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180*C i pieczemy 40 minut, na dolnej półce piekarnika (u mnie bez termoobiegu). Gotowego baranka możemy obsypać cukrem pudrem.
*Z tej ilości ciasta wyszedł mi jeden mały baranek i 6 małych babeczek:)