piątek, 20 kwietnia 2012

Ryż zapiekany z bananami

Zapiekany ryż z bananami, moja wersja prostego i niestety niedocenianego dania.
Możemy podawać jako pożywne śniadanie, lub na ...deser;)
Ryż zapiekany z bananami


 Składniki:
  • ryż  - 150 gram  
  • mleko 2%  - 2 szklanki    
  • cukier  - 1 łyżka
  • banan     - 1 sztuka          
  • cukier waniliowy (mała torebka) - 8 gram
  • cynamon po 1 łyżeczce płaskiej na porcje - 2 łyżeczki        
  • masło do wysmarowania foremek  - 1 łyżka
Ryż zapiekany z bananami



 Wykonanie:
Do rondelka wlewam mleko, dodaję cukier i cukier waniliowy. Gdy mleko jest gorącą dodaję ryż i gotuję na wolnym ogniu mieszając co jakiś czas, aby nie przywarł do dna. Gotuję około 25 minut - ryż powinien wchłonąć całe mleko. Rozgrzewamy piekarnik do 180*C. Kroimy banana w plasterki. Do kokilki ( małe, płaskie, okrągłe u mnie) wysmarowanej tłuszczem na dno ryż, następnie układamy plasterki banana, posypujemy cynamonem przykrywamy ryżem. Zapiekamy w piekarniku około 10 minut. Możemy podać w kokilkach i tak jeść, lub przełożyć na talerz, dekorować plastrami banana i posypać odrobiną cynamonu.