wtorek, 15 maja 2012

Brokuł panierowany w płatkach kukurydzianych.

Kolejna u mnie "faza" na jakiś składnik lub danie. Od jakiegoś czasu próbuje rożnych potraw z brokułem. Tym razem Brokuły panierowałam w płatkach i podałam z sosem śmietanowo czosnkowym - pycha;)

Brokuł w płatkach kukurydzianych

Składniki:
  • Brokuły (różyczki) - 150 gram
  • płatki kukurydziane - 1i1/2 szklanki
  • jajka - 2 sztuki
  • sól - 1/2 łyżeczki 
  •  pieprz - 1/2 łyżeczki
    Sos:
  • śmietana 3 łyżki
  • czosnek - 1 ząbek
  • sól - 1/2 łyżeczki
  • pieprz 1/2 łyżeczki
  • ocet winny - 1 łyżeczka
  • cukier - 1 łyżeczka
    Do smażenia:
  • olej - 2-3 łyżki
Brokuł panierowany w sosie
Wykonanie:
Zaczynamy od ugotowania Brokuła.
 Brokuły ugotować w osolonym wrzątku al dente. Odcedzamy. Studzimy.Gdy studzisię brokuł  w tym czasie przygotowujemy panierkę i sos.
 Płatki przesypujemy do plastikowej torebki i zgniatamy krusząc je, lecz nie na miazgę. Pozostawmy drobne kawałki. Przesypujemy na talerz. Na drugi talerz wbijamy jajka i rozkłócamy widelcem, dodajemy sól i pieprz. 
Przygotowujemy sos:
 Do małej miski lub kubka dajemy śmietanę, ocet  - łączymy razem. Następnie dodajemy cukier, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Całość energicznie mieszamy, aby wszystko się połączyło. Odstawiamy. Panierujemy brokuły w jajku, a następnie obtaczamy w płatkach. Najlepiej panierować wszystkie brokuły, a potem tylko smażyć. 
Smażenie:
Rozgrzewamy tłuszcz na patelni, i smażymy brokuły po kilka sztuk obracając co chwilę. Smażymy na wolnym ogniu - mają tendencje do przypalania się. Przygotowane brokuły podajemy z sosem śmietanowo czosnkowym. 
Możemy potraktować" je" jako samodzielną przekąskę, ale także jako dodatek do obiadu.
Smacznego