Kolejna u mnie "faza" na jakiś składnik lub danie. Od jakiegoś czasu próbuje rożnych potraw z brokułem. Tym razem Brokuły panierowałam w płatkach i podałam z sosem śmietanowo czosnkowym - pycha;)
Brokuł w płatkach kukurydzianych |
Składniki:
- Brokuły (różyczki) - 150 gram
- płatki kukurydziane - 1i1/2 szklanki
- jajka - 2 sztuki
- sól - 1/2 łyżeczki
- pieprz - 1/2 łyżeczki
Sos:
- śmietana 3 łyżki
- czosnek - 1 ząbek
- sól - 1/2 łyżeczki
- pieprz 1/2 łyżeczki
- ocet winny - 1 łyżeczka
- cukier - 1 łyżeczka
Do smażenia:
- olej - 2-3 łyżki
Brokuł panierowany w sosie |
Wykonanie:
Zaczynamy od ugotowania Brokuła.
Brokuły ugotować w osolonym wrzątku al dente. Odcedzamy. Studzimy.Gdy studzisię brokuł w tym czasie przygotowujemy panierkę i sos.
Płatki przesypujemy do plastikowej torebki i zgniatamy krusząc je, lecz nie na miazgę. Pozostawmy drobne kawałki. Przesypujemy na talerz. Na drugi talerz wbijamy jajka i rozkłócamy widelcem, dodajemy sól i pieprz.
Przygotowujemy sos:
Do małej miski lub kubka dajemy śmietanę, ocet - łączymy razem. Następnie dodajemy cukier, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Całość energicznie mieszamy, aby wszystko się połączyło. Odstawiamy. Panierujemy brokuły w jajku, a następnie obtaczamy w płatkach. Najlepiej panierować wszystkie brokuły, a potem tylko smażyć.
Smażenie:
Rozgrzewamy tłuszcz na patelni, i smażymy brokuły po kilka sztuk obracając co chwilę. Smażymy na wolnym ogniu - mają tendencje do przypalania się. Przygotowane brokuły podajemy z sosem śmietanowo czosnkowym.
Możemy potraktować" je" jako samodzielną przekąskę, ale także jako dodatek do obiadu.
fantastyczne bo takie chrupiące
OdpowiedzUsuńZgadza się, lubię taki właśnie skład - chrupkie z zewnątrz soczyste w środku:)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczny i ciekawy przepis;)
OdpowiedzUsuń