Zupa krem z Brokułem, na wywarze z warzyw, pyszna i lekka. W sam raz na upalne dni. Co prawda nie jest to chłodnik, ale i tak uważam że jest doskonała na tę porę roku.
Zupa krem z Brokułem |
Składniki:
- Brokuł (u mnie mrożony) - 250 gram
- marchew - 1 sztuka
- pietruszka korzeń - 1 sztuka
- seler - 1 kawałek
- por - 1/2 białej części
- sól, pieprz do smaku - (po około 1 łyżeczki)
- jarzynka - 1 łyżka
- grzanki - garść na porcje;)
Wykonanie:
Pietruszkę, Marchewkę i seler myjemy, obieramy. Kroimy marchew i pietruszkę na połowę - skróci czas gotowania. Seler obieramy i dodajemy mały kawałek do garnka. Z pora odcinamy białą część, przelewamy wrzątkiem, wkładamy do marchewki, pietruszki i selera . Brokuł jeśli świeży wkładamy od razu. Jeśli mamy mrożony to rozmrażamy i dopiero dodajemy do garnka. (Możemy także do wrzątku włożyć zamrożonego brokuła i po paru minutach włożyć resztę warzyw). Zalewamy wodą - tyle aby przykryła warzywa. Wstawiamy na gaz i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Doprawiamy solą, pieprzem i jarzynką. Zestawiamy z ognia - miksujemy do uzyskania jednolitej masy. (Najlepiej odczekać, aż warzywa trochę ostygną, aby się nie poparzyć). Ponownie wstawiamy na gaz, czekamy aż się zagotuje i zupa gotowa. Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym. *
Smacznego!
brokułowego jeszcze nie jadłam
OdpowiedzUsuńMusze wypróbować! Grzaneczki wyglądają smakowicie w tej zupce :-)
OdpowiedzUsuń